Wabi Sabi is een Japans begrip en is te omschrijven als ‘de schoonheid van imperfectie’.

De stichting brengt de dialoog tussen mensen met verschillende opvattingen op gang. De voorstellingen maken prangende, actuele vraagstukken inzichtelijk en bespreekbaar door een combinatie van theatrale middelen en laten de schoonheid zien van de imperfecte mens.

De speelstijl combineert elementair fysiek spel en tekst met abstracte dans en muziek. In de voorstelling worden beeld, beweging en geluid gebruikt om de binnenwereld van de personages te communiceren. Zowel in spel als in vormgeving wordt een vervreemdende wereld opgebouwd, maar met een realistische kern. Zo wordt de actualiteit in een absurde, tragische theatrale vorm gegoten.

Het script wordt ontwikkeld op basis van journalistiek en documentair materiaal. Vanuit het thema van een voorstelling wordt in samenwerking met kunstenaars, amateurs, ervaringsdeskundigen, journalisten en wetenschappers materiaal ontwikkeld. Dit onderzoek is leidend om zo complexe maatschappelijke thema’s toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

 

Er wordt samengewerkt met verschillende organisaties en experts. Bijvoorbeeld van de RUG, DvhN voor “File Wolven” en met medewerkers van de rechtbank, rechters en advocaten, en medewerkers van justitie van de provincie en gemeenten Groningen voor de voorstelling “Het Gerecht” 

 

Naast het spelen voor publiek in theaters of op locatie op festivals, speelt Wabi Sabi de voorstelling voor mensen die in aanraking komen met de betreffende problematiek. Een voorstelling kan bijvoorbeeld gespeeld worden voor scholieren op school, op een congres voor beleidsmakers/specialisten of in een gevangenis voor hulpverleners en gevangenen.   

 

Per project worden samenwerkingsverbanden gezocht met culturele en maatschappelijke instellingen. Zo zal door culturele partners de marketing worden uitgevoerd (bv NNT, het Houten Huis, Grand Theatre of PeerGrouP). Tijdens het onderzoek voor de voorstelling worden samenwerkingsverbanden gezocht voor het verdiepingsprogramma. Voorbeelden in het verleden zijn het sociaal domein Groningen, ervaringsdeskundige met weinig geld uit Groningen, het DvhN en de RUG bij “Hier Valt Niets Te Halen” en de privacy burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom bij “Blinde Vlek”. 

© 2020 - wabi sabi